Црква Светог aпостола и eвангелисте Марка

Булевар краља Александра бр. 17

Тел: 011 / 3231-940;

Телефакс: 011 / 3346-158

info@crkvasvetogmarka.rs

ХОРОВИ.


Хором храма Светог Апостола и Евангелисте Марка,
под називом "Деспот Стефан Лазаревић" диригује господин Предраг Миодраг.

При храму постоји и дечији хор под истим називом,
под диригентском палицом госпође Јелене Павловић

Школа веронауке се сваке недеље одвија у парохијском дому са почетком у 9.00 часва.
Наставник веронауке је вероучитељ, јереј Јован јоцковић.Хор цркве Светог Марка у Београду

 ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ


Хор цркве Светог Марка у Београду носи име свог патрона, коме је посвећен јужни параклис овог највећег живог храма у Београду, наследник је познатог хора Обилић, који је после Другог светског рата нашао уточиште под сводовима београдских храмова, најпре цркве Вазнесења Господњег, а затим цркве Светог Марка. Неколико деценија хор наступа под називом Академско певачко друштво Обилић, али искључиво као мушки хор. Сасвим сигурно, стари Београђани, верници и заљубљеници у црквено појање и хорску црквену музику памте златну епоху овог хора, када је њиме управљао Жарко Цвејић, првак Београдске опере и један од највећих басова српске оперске сцене. Под његовим руководством Обилић 1970. године, после оснивања Хора младих при Вазнесењској цркви, прелази да пева у цркви Светог Марка.

Средином седамдесетих година прошлог века, руководилац и диригент хора Георгије Максимовић трансформише хор у мешовити хор при цркви Свето Марка. Наследници Академског певачког друштва Обилић при истом храму, 2004. године мењају име и за свог патрона узимају Светог деспота Стефана Лазаревића, и од тада под тим именом, својим  појањем украшавају литургије у храму Светог Марка, и проносе име оснивача наше Престонице и најобразованијег Србина из своје епохе.


ДИРИГЕНТ ХОРА

мр. Предраг Миодраг

Уметнички руководилац и хоровођа Хора црквеним појањем бави се од младих богословских дана где, поред српског, изучава и руско појање за певницом руске цркве Свете Тројице у Београду. Студије теологије и црквене музике усавршава на Петроградској Духовној Академији у класи познатог литургичара и музиколога проф. Николаја Дмитријевича Успеснког. Са Хором студената Богословском факултета СПЦ у Београду, учествује на фестивалу духовне музике Хорови мећу фрескама од његовог оснивања.

У непрестаном трагању за што изворнијим духовним и звучним изразом црквеног појања, интересовање се креће од наученог и у пракси најчешће заступљеног – српског црквеног народног појања и вишегласне српске и руске црквене хорске музике, натраг – ка пречишћеном звуку једногласног црквеног појања.


Један је од оснивача фестивала духовне музике Хорови међу фрескама и добитник више похвала и награда на истом фестивалу: 2002. године повеља Мушком камерном хору студената Богословског факултета и повеља камерном хору (мешовитом) БФ, као и награда Војислав Илић Камерном хору студената БФ за аутентично извођење духовне музике. Год. 2002. и 2004.

Као диригент Мушког и Мешовитог камерног хора Богословског факултета, и мешовитог хора цркве Светог Марка у Београду, својим константним наступима (током дванаест година трајања) дао је изванредан допринос културолошкој акцији обнове, очувања и унапређења српске православне духовне музике, а тиме и опште српске духовности и уметности, посебно на плану традиционалног и у нашем народу чврсто утемељеног хорског музицирања. Својим уметничким наступима на светосавским духовним академијама и летњим духовним академијама у Студеници, те бројним успешним наступима у иностранству (Америка, Аустралија, Немачка, Аустрија, Грчка) проносио је лепоту српске духовне и световне музике.

За такав допринос Фестивал хорске духовне музике Хорови међу фрескама награђује Предрага Миодрага 2002. и 2004. године посебном повељом као диригента за истраживачки рад у обнови и извођењу старих, до сада не извођених композиција, аутора српске православне духовне музике;  2006. Фестивал га једногласно бира за лауреата награде Војислав Илић, највећег признања које се додељује диригентима из области истраживачког рада и аутентичног извођења духовне мизике.     

Сви наступи поменутих хорова под уметничким руководством Предрага Миодрага снимљени су и од тог материјала изашло је више компакт дискова православне духовне музике, чиме је понуда на тржишту хорске духовне музике значајно квалитативно обогаћена.


АСИСТЕНТИ ДИРИГЕНТА

Венија Жарковић                                                                                                                                        Проф. виолине у МШ Мокрањац, дугогодишњи члан Хора; бивши диригент хора при цркви Вазнесења Господњег у Београду и Хора при цркви у Сурчину.

Анђелка (Марковић) Арсеновић                                                                                               Дипломирала дириговање на Факултету музичких уметности у Београду 2001. г. Води хор и оркестар МШ Станковић у Београду. Завршила специјалистичке студије из дириговања на ФМУ у Београду 2007. године.

Милица Радивојевић                                                                                                                           Студира дириговање на Факултету музичких уметности у Београду; пева у хору Деспот Стефан Лазаревић, повремено диригује на Литургијама и корепетира на пробама хора.

 

Можете преузети са портала следећа два извођења:

         Александар Архангелски – Господи, услиши

         Г Митрофанович Давидовски – Ниње отпушћајеши


ДЕЧИЈИ ХОР

 

При храму постоји и дечији хор под истим називом,
под диригентском палицом госпође Јелене Павловић
Хор је редовни гост јутарњег прогрма РТС-а након највећих православних празника.

ЖЕНСКИ ХОР

 

Раније је при храму постојао и женски хор под називом Богородица „Ширшаја“ којим је руководила Анђелка Марковић